Äppelkaka
8-10 portioner
Ingredienser
3 dl Vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 nypa salt
100 g mjukt smör
2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk i rumstemperatur.
ca 2-3 syrliga svenska äpplen och 1/2 msk socker
Till servering
Florsocker
Vaniljsås
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°. Smöra en pajform eller springform (22-25 cm).
2. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära, kanel och salt i en skål.
3. Vispa smör och socker tills smeten är ljus och krämig, ca 5 min.
Tillsätt ägget och vaniljsocker, vispa till en slät smet.
4. Tillsätt mjölmixen och mjölken i omgångar. Häll i smeten i formen. Smeten blir ganska fast.
5. Blanda äppelbitar med socker och placera i valfritt mönster på kakan.
6. Grädda kakan i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till150°C och grädda i ytterligare 30-40 minuter tills kakan är gyllene och en du får en ren sticka.