Äppelkaka

Den 1:a Oktober och vad passar inte bättre än att bjuda på ett smarrigt recept på äppelkaka?
Jag experimenterade ihop ett litet recept och blev ändå ganska nöjd.
 
Det är en mjuk äppelkaka som helst serveras lite varm med vaniljsås.
 
Mjuk Äppelkaka

8-10 portioner

Ingredienser

3 dl Vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
2 tsk kanel
1 nypa salt
100 g mjukt smör
2 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk i rumstemperatur.

ca 2-3 syrliga svenska äpplen och 1/2 msk socker

Till servering
Florsocker
Vaniljsås

Tillagning

1. Sätt ugnen på 175°. Smöra en pajform eller springform (22-25 cm).
2. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma, ingefära, kanel och salt i en skål.
3. Vispa smör och socker tills smeten är ljus och krämig, ca 5 min.

Tillsätt ägget och vaniljsocker, vispa till en slät smet.
4. Tillsätt mjölmixen och mjölken i omgångar. Häll i smeten i formen. Smeten blir ganska fast.
5. Blanda äppelbitar med socker och placera i valfritt mönster på kakan.
6. Grädda kakan i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till150°C och grädda i ytterligare 30-40 minuter tills kakan är gyllene och en du får en ren sticka.

Det blir ju lite extra festligt om kakan har ett kul mönster!
 
 
Hoppas det smakar!
 
 
Upp